Украинска и руска делегации ще се срещнат на украинско-беларуската граница.

Това съобщи току-що украинският президент Володимир Зеленски на личния си фейсбук профил.

Както е известно, Москва настояваше за преговори в Беларус, а Зеленски отказа с аргумента, че страната на Лукашенко е плацдарм на руската инвазия срещу Украйна.

По-късно днес Зеленски съобщи, че е говорил по телефона с Лукашенко, но не даде подробности за разтовора.

Ето какво разказа за договореността ръководителят на руската делегация Владимир Медински пред руския сайт BFM.RU:

„Инициативата за провеждане на преговори беше подета завчера от украинска страна. Веднага се съгласихме и предложихме Минск като място за преговори. Украйна направи дълга пауза, започна да предлага други градове, включително Варшава. В крайна сметка намерихме компромис и по предложение на украинската страна се съгласихме да проведем преговори в Гомел. Това е беларуски град, разположен почти на границата с Украйна. Освен това страните изработиха в детайли маршрута на украинската делегация. Беше договорено, ние гарантирахме абсолютната безопасност на украинската делегация. И така, от рано сутринта сме тук в Беларус, трябва да отидем до Гомел от Минск за около три часа, не се ръководим от емоции, чакаме момента, в който украинската делегация ще се стигне в Гомел от Киев".

От кабинета на Зеленски съобщиха, че президентът на Беларус Александър Лукашенко се е обадил на украинския президент днес, предаде Си Ен Ен.

„Политиците се договориха украинската делегация да се срещне с руската делегация без предварителни условия на украинско-белоруската граница, близо до река Припят“, съобщиха от неговия офис. „Александър Лукашенко пое отговорността да гарантира, че всички самолети, хеликоптери и ракети, разположени на територията на Беларус, ще останат на земята по време на пътуването, срещата и завръщането на украинската делегация".

Малко по-късно обаче Антон Херашченко, съветник на украинския вътрешен министър съобщи във Фейсбук, че руски ракети "Искандер" са били изстреляни от Беларус към Украйна.

"Искандери са изстреляни срещу Украйна от околността на Мозир", написа той в социалната мрежа. "Tова значи, че те за донесли смърт някъде... значи това било прекратяването на огъня, което имаме?"